Koper, staal, RVS: voor elke toepassing is er een geschikt leidingsysteem. Leidingen worden toegepast in cv-installaties en drinkwater-installaties, maar ook in vloerverwarming en koelinstallaties. Elke toepassing heeft zijn eigen eisen en daarmee een leidingsysteem dat geschikt is.

CV-installaties
Van oorsprong worden voor cv-distributiesystemen metalen dikwandige buizen toegepast. De traditionele stalen buizen maken steeds meer plaats voor kunststof buizen. Een voordeel van kunststof buizen is dat zij geleverd worden in grotere lengtes en op rol.

Net als dunwandig metalen buizen kan men kunststof buizen verbinden door middel van persen en knellen, maar ook met klemverbindingen, schuifhulzen, electrolassen of insteekverbindingen.

Woningbouw
In de woningbouw worden vaak voor renovatie dunwandig metalen buizen geïnstalleerd. Om roestvorming te voorkomen zijn deze buizen verzinkt. Roestvast stalen (RVS) buizen bieden een nog betere weerstand tegen roestvorming. Het verbinden van dunwandige cv-buizen gaat via persen of knellen.