Met de Therma V R290 warmtepomp heeft LG een oplossing voor thuisverwarming geïntroduceerd, die gasketels vervangt door duurzame technologie. Huishoudens kunnen zo hun energierekening verlagen, hun CO2-voetafdruk verkleinen en de warmtepomp zelfs inzetten als ‘thermische batterij’ voor energieopslag.
Als het aan de overheid ligt, moet Nederland in 2050 van het aardgas af. De warmtepomp is cruciaal om deze transitie in een stroomversnelling te brengen. “Zo wordt elke nieuwbouwwoning voorzien van een duurzaam alternatief voor de traditionele gasaansluiting. Ook verduurzamen steeds meer mensen bestaande woningen en gaan zij op zoek naar alternatieven voor verwarming”, vertelt Robin Klous, Sales Manager Heating van LG Air Solution. “De R290 warmtepomp kan een temperatuur van 75 graden halen en op radiatoren draaien, hierdoor is de warmtepomp óók geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen. Uiteraard zijn goede isolatie en HR+++ beglazing de beste oplossing, dus moet je dit bij voorkeur combineren. Bijvoorbeeld door eerst de warmtepomp te plaatsen en dan de woning te isoleren; onze warmtepomp kan namelijk snel worden geïnstalleerd.” Zo is de Therma V R290 warmtepomp uitgevoerd als monobloc. Hierbij bevat de buitenunit een gesloten koudemiddelcircuit en hoeven bij installatie geen koeltechnische handelingen worden uitgevoerd. Omdat de warmtepomp voorzien is van het koudemiddel R290, wat een lage milieubelasting heeft. Daarnaast is het apparaat 9 decibel stiller dan zijn voorgangers.
Sinds de marktintroductie wordt de Therma V Propaan warmtepomp goed verkocht. Klous is trots op dit resultaat, zeker nu het kabinet de warmtepompverplichting wil afschaffen. “Desondanks kiezen veel particulieren, als zij toch gaan investeren, voor het duurzaamste systeem. Verder kun je niet alleen besparen op de energierekening, maar in deze warmtepomp ook energie opslaan en een buffer creëren. Zo fungeert de warmtepomp als ‘thermische batterij’ voor stroomopslag. Je kunt in de app van je energieleverancier je verbruik meten en op basis van pieken en dalen in de elektriciteitsprijzen beslissen of je warmte gaat opslaan in je buffer van de warmtepomp, wanneer je de wasdroger aanzet, je elektrische auto gaat opladen of in ruil voor een vergoeding elektriciteit teruggeeft aan het stroomnet. Dat is extra interessant nu de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2025 waarschijnlijk wordt afgeschaft.”