Redactioneel

Actief en passief koelen met een warmtepomp


Woningen zijn steeds beter geïsoleerd en tegelijkertijd stijgen de temperaturen. De behoefte aan koeling neemt daarom toe. Waar de warmtepomp tot op heden vooral gebruikt wordt voor verwarmen, kunnen ze ook koelen. Zowel actief als passief. Je leest er meer over in dit artikel.

De zomers beginnen steeds vroeger, de temperaturen stijgen en het aantal hittegolven neemt toe. Doordat woningen steeds beter geïsoleerd zijn, ontstaat er behoefte aan duurzame koeloplossingen. En die zijn er. Warmtepompen worden tot op heden vooral gebuikt voor het verwarmen van een woning. Maar een heel aantal soorten kunnen ook koelen. Een goed alternatief voor een airco en ook nog eens duurzaam.

Actief versus passief

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp omgekeerd. De compressor blijft in werking en daardoor kan de warmtepomp koelcapaciteit leveren. Er wordt warme lucht uit de woning onttrokken en dit wordt via de buitenunit afgegeven aan de buitenlucht. Het elektriciteitsverbruik is echter wel hoger dan bij passieve koeling maar je kunt ook effectiever koelen, mits het afgiftesysteem hierop voorbereid is. Passieve koeling kan de kamertemperatuur maximaal met zo’n drie graden verlagen. Bij passieve koeling maakt de warmtepomp gebruik van de kou uit de grond om het water in de leidingen te koelen. De compressor blijft hierdoor uitgeschakeld, wat energie bespaart. Doordat het gebruik maakt van de kou uit de grond, is passieve koeling alleen mogelijk met grondgebonden warmtepompen.

Via de convectoren of vloer

Koelen met de warmtepomp kan via de convectoren of via de vloer. Koelen via de vloer zorgt voor een aangenaam gevoel aan de voeten. Een voordeel hiervan is ook dat je de ruimte op een gelijkmatige manier kunt koelen. Koelen via convectoren kan met speciale convectoren die voorzien zijn van ventilatoren. Het koude water stroomt dan vanuit het buffervat door de cv-installatie. Er is echter wel een verschil tussen een wel en niet-condenserende convector. Met een niet-condenserende convector kun je net als bij koeling via de vloer de temperatuur een aantal graden laten dalen. Bij koelen met een condenserende convector kun je koelen onder het condensatiepunt, waardoor je veel dieper kunt koelen.

Meer weten? Neem contact op met jouw Rensa vertegenwoordiger!