Barneveld - Prefab

Uitschuifbaar leidingbord voor krappe ruimtes

Een leidingbord dat weinig ruimte inneemt en eenvoudig uit te schuiven is als er reparaties of onderhoud moeten plaatsvinden. Klinkt simpel? Dat geldt voor alle goede ideeën.

Het is een bekend probleem: een beperkte ruimte waarbinnen alle installatietechniek moet passen. Niet alleen in bestaande woningen, maar zeker ook in nieuwbouw is ruimte een uitdaging. Voeg daar een chronisch gebrek aan personeel aan toe en het is zoeken geblazen naar een passende, slimme oplossing. Die werd bedacht voor 26 nieuwbouwwoningen aan de Nieuwe Burght in Barneveld.

Totale W-installatie

Cees van Baaren is al 19 jaar werkzaam bij GeBa Installaties. Nu als technisch directeur, daarvoor als monteur, werkvoorbereider en projectmanager. Het bedrijf 'doet' tussen de honderd en tweehonderd woningen per jaar, inclusief sanitair via de eigen showroom. Winfred Kanis is accountmanager bij Rensa Verwarming en Ventilatie. Samen bogen ze zich over het ruimteprobleem bij het project in Barneveld. “Bij dit project verzorgen wij de totale W-installatie met WTW, vloerverwarming en grondgebonden warmtepompen”, vertelt Van Baaren. “Daarnaast ook het sanitair en tegelwerk.”  Bouwbedrijf Van der Kolk, opdrachtgever van GeBa bij dit project, is een vaste partner.

Van warmtepomp naar slimme wand

Toevalligerwijs stond er in de periode voorafgaand aan het project een afspraak met Winfred Kanis van Rensa ingepland, vanwege de voorgeschreven Nibe warmtepomp. “Tijdens dit gesprek kwamen ook de skids ter sprake”, vertelt Van Baaren. Skids zijn frames met daarin alvast een warmtepomp voorgemonteerd met alle benodigde appendages, legt Kanis uit. Verder kwamen het personeelsprobleem en de schaarse tijd voor dit project ter sprake. Van Baaren: “Binnen veertien dagen was het balletje toen aan het rollen.”Kanis: “Na het eerste gesprek volgen er verschillende gesprekken tussen onze afdeling Techniek, afdeling Kennis en Innovatie (de prefab-afdeling, red.) en GeBa om tot een uniek concept te komen. Het was een complexe uitdaging want de ruimte in een trapkast is beperkt.” Uiteindelijk werd er gekozen voor een slimme, uitschuifbare wand die is voorzien van alle benodigde leidingen en appendages.

Op een kladpapiertje

“Prefab is de toekomst”, meent Van Baaren. “Wij prefabriceren zelf voor onder andere riolering en ventilatie. Dan tekenen en maken wij het zelf. Maar we hadden dit nog nooit gedaan voor warmtepompinstallaties. Omdat je 26 keer dezelfde installatie hebt, is het interessant. Vanwege tijdsdruk en gebrek aan mensen hebben we ervoor gekozen om het samen met Rensa te doen.” Er werd een kladpapiertje gepakt, proefopstelling gemaakt en getest op de bouw. Vervolgens kon de productie beginnen. Tijdens dit traject werd er snel geschakeld, afgestemd en geaccordeerd tussen de afdeling Kennis en Innovatie van Rensa en GeBa, en met resultaat. Van Baaren: “Het eerste concept was gelijk goed. We wilden alleen liever koperen leidingen en een andere beugeling. Ook hebben we een paar afsluiters aangepast op advies van Nibe. De rest was meteen goed.”

Overal hetzelfde bord

“De bedachte oplossing is super simpel en super slim”, vindt Van Baaren. “En geschikt voor in elke ruimte. We hebben een linker en een rechter versie voor gespiegelde woningen. Er zijn drie woningtypen, maar de bordopstelling blijft hetzelfde. Bij het derde type hangt het bord vast op de wand.” Op de foto's met de installateur zie je de opstelling waarbij het bord vast zit op de wand (red.). Kanis: “Boven aan elk bord zijn flexibele leidingen toegepast. Hierdoor kan het hele bord opzij schuiven. De breedte van de totale kastruimte bedraagt 93 cm, waarvan de warmtepomp er 60 inneemt. In de overige 33 cm past nu het slimme leidingbord. Kanis en Van Baaren schatten dat de oplossing ook nog eens een dag werk op de bouw scheelt, per woning. Van Baaren: “Als we dit vaker kunnen toepassen, dan zullen we dat zeker doen.” Ook Kanis is enthousiast: “Dit was een van de eerste projecten waarin we, in nauwe samenwerking met de klant, tot deze unieke en maatwerkoplossing zijn gekomen voor deze leidingset. We steken hier echt op in. Voor ons is het ook een manier om van toegevoegde waarde te zijn voor de installateur. Ik denk dat de installateur uiteindelijk goedkoper af is.” Van Baaren beaamt dit: “Zelf inkopen en samenstellen kost ook tijd. Nu ben je absoluut niet duurder uit. Als je het terug gaat rekenen, kun je het niet eens er zelf voor maken. Je zou hiervoor mensen moeten inlenen, je moet een werkplaats hebben, ruimte en opslag.” Ook Bouwbedrijf Van der Kolk is laaiend enthousiast en heeft interesse getoond voor een vervolg. Kanis: “Het ziet er ook nog eens erg strak uit. Het is overigens meer een leidingset dan een skid. Maar voor grotere ruimtes zijn skids ook interessant.” Van Baaren: “Mensen hebben vaak geen idee wat er allemaal in hun woning komt. Dat kun je nu vooraf goed laten zien.” 

Veel makkelijker

Ten tijde van het gesprek met Van Baaren en Kanis hangen er al twintig borden, waarvan er acht draaien. Normaal gesproken worden de appendages ter plekke gemonteerd en waren de monteurs per warmtepompinstallatie drie tot vier dagen bezig. Van Baaren: “De monteurs vinden het aansluiten veel makkelijker. Zo zit bijvoorbeeld het expansievat er al in. Het is even wennen de eerste twee woningen, maar het gaat goed. De monteurs hoeven ook niet alle materialen zoals koppelingen mee te nemen.” Een laatste vraag dan: zou je dit weer doen? Van Baaren: “Zeker.” Zo simpel kan het zijn.