Luchtgordijnen en luchtverwarmers worden toegepast in winkels, restaurants, hotels en andere bedrijfsgebouwen. Waar een luchtgordijn een afscheiding creëert tussen het binnenklimaat en het buitenklimaat (terwijl de deuren open zijn), verwarmt een luchtverwarmer de aanwezige lucht.

Luchtgordijnen
Luchtgordijnen creëren een afscheiding tussen het binnenklimaat en buiten terwijl de deuren open zijn. Dit is mogelijk doordat luchtgordijnen verwarmde of gekoelde lucht in een smalle strook boven de deur naar beneden blazen.  

Luchtgordijnen worden toegepast boven entrees van winkels, restaurants, hotels, ziekenhuizen en winkelpassages. Een luchtgordijn boven een open deur zorgt voor een klimaatscheiding en verwarmt eventueel binnendringende buitenlucht. Een bijkomend voordeel is dat de gecreëerde luchtafscheiding hinderlijke geuren, stof, insecten en uitlaatgassen buiten houdt.

Werking
Een luchtgordijn boven een open deur zorgt voor een klimaatscheiding en verwarmt eventueel binnendringende buitenlucht. Een deel van het vermogen van een luchtverwarmer (ongeveer 50%) komt hierdoor ten goede aan de opstellingsruimte. De luchtstroom vanuit het luchtgordijn wordt recht naar beneden uitgeblazen. De koude buitenlucht zal deze warme uitstromende lucht afkoelen en tegenhouden. Dit zorgt voor een minimaal energieverlies.

Luchtverwarmers
Heaters verwarmen de ruimte, met een plafondhoogte van 3 tot 16 meter, door middel van het verwarmen van de aanwezige lucht. Heaters worden met name toegepast in winkels en bedrijfsgebouwen, maar ook zeer energiezuinige huizen maken gebruik van luchtverwarming.

Werking
De  ventilator zuigt aan de achterzijde van de luchtverwarmer de lucht aan. Deze ventilator blaast de lucht vervolgens door een warmtewisselaar die de lucht verwarmt. De warme lucht verwarmt de ruimte. De lucht wordt richting de vloer uitgeblazen en zal na vloercontact opstijgen. Het verwarmen van een grote ruimte met een luchtverwarmer gebeurt hierdoor relatief snel.