Hybride warmtepomp koeling:
bied je klanten extra comfort

Tijdens de warme zomermaanden zoeken veel mensen naar manieren om hun woning te koelen. Vaak wordt gedacht dat airconditioning de enige oplossing is. Wat veel mensen echter niet weten, is dat je een hybride warmtepomp ook kunt gebruiken om een ruimte te koelen. In plaats van thermische energie van buiten naar binnen over te brengen, wat de ruimte verwarmt, kan dit proces ook worden omgekeerd. Hierbij wordt koud water naar binnen gepompt en gebruikt om de temperatuur in huis te verlagen. Zo heeft de hybride warmtepomp een dubbel doel: het huis koelen of verwarmen, afhankelijk van het seizoen!
 

Als installateur is het interessant om deze mogelijkheid aan je klanten aan te bieden. Er zijn echter een aantal zaken waar je op moet letten om de koeling via de hybride warmtepomp optimaal te laten werken:

Zorg voor een toereikend afgiftesysteem

Een juist afgiftesysteem is essentieel voor een optimale werking van de hybride warmtepomp, zowel voor koelen als verwarmen. Een conventioneel afgiftesysteem kan namelijk de temperaturen die nodig zijn voor de hybride warmtepomp niet goed genoeg afgeven. Hierdoor kan de ruimte niet optimaal verwarmd of gekoeld worden. Met name bij koeling zijn conventionele afgiftesystemen niet geschikt. In tegenstelling tot airconditioning maakt de hybride warmtepomp geen gebruik van F-gassen, maar van beschikbaar cv-water dat met een temperatuur van ongeveer 18 graden via het afgiftesysteem wordt verspreid. De meest effectieve combinatie voor koeling via de hybride warmtepomp is met vloerverwarming. Indien het afgiftesysteem is uitgevoerd met radiatoren, is het essentieel om voor een hoog afgifte-rendement gebruik te maken van extra ondersteuningsventilatoren die onder de radiatoren worden geplaatst.

Percentage vermogen

Als je koeling wilt aanbieden aan je klant, is het belangrijk om goed te kijken naar het totale vermogen van de hybride warmtepomp. Houd er rekening mee dat 1 kWh aan elektriciteit in basis 4 kWh aan warmte maakt en 3 kWh aan koude kan leveren. Als koeling een belangrijke wens is voor de eindgebruiker, is het van belang om te controleren of de hybride warmtepomp voldoende vermogen heeft voor de koelvraag. Voer een koellastberekening uit om te bepalen hoeveel vermogen nodig is.

Wanneer de hybride warmtepomp correct geïnstalleerd is en goed functioneert, is de binnentemperatuur twee tot drie graden te verlagen ten opzichte van de huidige buitentemperatuur. Dit is misschien minder dan wat je kunt bereiken met airconditioning, maar het kan vaak genoeg zijn om een aangename temperatuur in huis te creëren. Als installateur kan jij ervoor zorgen dat jouw klanten maximaal profiteren van deze voordelen.

Bied je klanten makkelijk extra comfort!

Door koeling aan te bieden via de hybride warmtepomp, kan je jouw klanten extra comfort bieden tijdens de warme zomermaanden. Zorg ervoor dat je hen voorziet van alle relevante informatie over de installatie, het afgiftesysteem en de energiekosten van de koeling, zodat zij de beste keuze kunnen maken. Op deze manier kan jij jouw klanten makkelijk extra comfort bieden. Wil je weten hoe wij jou hierbij ondersteunen? → Ontdek het hier