Dat we van het gas af moeten omdat het beter is voor het milieu wisten we allemaal eigenlijk al langer. Maar met de veranderende gasprijzen van de afgelopen maanden en door huidige situatie in de wereld is de motivatie voor veel mensen om nu toch echt de overstap te maken ineens veel groter geworden. Voor jou als installateur betekent dit dat je nog meer aanvragen binnenkrijgt. Aanvragen die soms letterlijk alleen bestaan uit de vraag “Ik wil van het gas af, kun je me daarbij helpen?” Aan jou de taak om met een voorstel te komen. Waar let je op? Waar moet je rekening mee houden? En kun je jouw klant wel altijd van het gas af helpen? Rensa legt het je uit.
Van het gas af betekent: een nieuwe (duurzamere) energiebron
Als jouw klant van het gas af wil, heb je natuurlijk een nieuwe energiebron nodig waarmee je de woning verwarmt en bijvoorbeeld warm tapwater maakt. Het meest gekozen alternatief is een warmtepomp. Of een woning geschikt is voor een warmtepomp is afhankelijk van onder andere hoe goed de woning geïsoleerd is en of er ruimte voor is. De beschikbare ruimte kun je vrij snel zien als je langsgaat op locatie. Of een woning voldoende geïsoleerd is, onderzoek je met een warmteverliesberekening. Voor een optimaal binnenklimaat is zo’n berekening heel belangrijk.
Kom je tot de conclusie dat de woning niet volledig geïsoleerd is of kan worden, dan is een hybride warmtepomp een slimme tussenstap. Je hebt minder isolatie nodig, omdat de cv-ketel bijspringt als het echt koud wordt. Het is alsnog een grote stap richting verduurzaming en je klant verbruikt nauwelijks nog gas.
Van het gas af betekent: nieuwe leidingen
De leidingen die bij een traditioneel cv-systeem tussen de ketel en de radiatoren lopen, zijn voor een (hybride) warmtepompsysteem te smal. Je hebt bij een warmtepomp namelijk te maken met lagere aanvoertemperaturen. Om genoeg vermogen te kunnen realiseren, moeten de leidingen groter zijn. Hou je het bestaande leidingwerk, dan krijgt je klant last van stromingsgeluiden, slijt het systeem sneller en heb je sneller kans op storingen.
Dit betekent dat je meestal al het leidingwerk van het verwarmingssysteem in de woning moet vervangen als je van het gas af wilt. Dat is flink wat renovatiewerk. Daar zul je rekening mee moeten houden.
Van het gas af betekent: kijk goed naar het afgiftesysteem
Ga je over naar een (hybride) warmtepompsysteem, dan is het belangrijk dat je goed kijkt naar het afgiftesysteem. Zijn de bestaande radiatoren groot genoeg om met de lagere watertemperatuur toch het benodigde vermogen te realiseren? Is dat niet het geval, dan moet je grotere radiatoren installeren. Ook convectoren of speciale lagetemperatuurradiatoren behoren tot de mogelijkheden.
Heb je helemaal vrij de keuze voor een nieuw afgiftesysteem? Ga dan altijd voor vloerverwarming. Daarmee heb je een zo groot mogelijk verwarmingsoppervlak. Dan kost het de warmtepomp minder vermogen om een ruimte te verwarmen. De cv-ketel hoeft dan nog minder vaak bij te springen.
Zoals we net aangaven moet je vaak het complete leidingwerk vervangen bij de overstap naar een (hybride) warmtepomp. Omdat je dan toch al met een flinke renovatie bezig bent, kun je vaak ook meteen je klant laten overstappen op vloerverwarming.
Van het gas af betekent: adviseer je klant over subsidies
Vanuit de overheid zijn er tegenwoordig diverse subsidies beschikbaar voor mensen die van het gas af willen en willen overstappen op een duurzamere energieopwekker, zoals een (hybride) warmtepomp. Als installateur kun jij die subsidies niet voor je klanten regelen, maar je kunt hen er wel op wijzen. Daar worden zij blij van, en de kans dat ze jouw offerte accepteren, wordt er ook groter door. De eigen investering van de klant is tenslotte kleiner dankzij subsidie.
Help jouw klant van het gas af met Rensa
Je wilt jouw klant natuurlijk altijd een oplossing bieden die een zo optimaal mogelijk binnenklimaat oplevert. En dat is soms best lastig. Een warmteverliesberekening maken, berekenen of het bestaande afgiftesysteem voldoende is en zo niet, wat er dan geplaatst moet worden, uitzoeken hoe het bestaande leidingwerk eruit ziet en of je dat moet vervangen… Het zijn allemaal uitdagingen die komen kijken bij de vraag of je jouw klant van het gas af kunt helpen. Gelukkig houden we bij Rensa wel van een uitdaging. We helpen je graag. Benieuwd hoe?
→ Ontdek het hier