Uitdaging: koelen met een lucht water warmtepomp

Kort gezegd: met een lucht-water-warmtepomp koelen, dat kan zeker. En daarom is een lucht-water-warmtepomp voor veel mensen een aantrekkelijke keuze. Een ander voordeel is dat je dit type pomp ook uitstekend kunt installeren bij projecten waarbij je niet in de grond kunt boren, en waar een standaard brine-water-warmtepomp dus geen optie is. Toch zijn er wel een paar belangrijke aandachtspunten waar je als installateur rekening mee moet houden als je een lucht-water-warmtepomp installeert met het doel er ook mee te koelen. Rensa heeft de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Handig, toch?

Hier moet je op letten wil je met een lucht-water-warmtepomp koelen

1. Voorkom condensvorming

Koel je met een vloerverwarmingssysteem, dan wil je voorkomen dat er condens ontstaat op de vloer. Blijf daarom boven het dauwpunt. Normaal zou dit betekenen dat je een aanvoertemperatuur van maximaal 16 °C gebruikt, maar om zeker te zijn dat er geen condens ontstaat kun je ook een dauwpuntregeling toepassen.

2. Bespreek de kosten voor koelen met je klant

Wil jouw klant koelen met een lucht-water-warmtepomp, dan heeft dat gevolgen voor zijn energierekening. Voor een gemiddelde woning is een gebruiker per jaar zo € 100,- tot € 200,- kwijt aan de extra energie die nodig is om de pomp te laten koelen. Dit kun je oplossen met PV-panelen. Met een paneel of drie voor een gemiddelde woning dekt de klant dat extra energieverbruik. En PV-panelen zijn een eenmalige en bovendien duurzame aankoop. Bepaal op basis van de wensen van je klant wat de beste keuze is.

3. Bespreek met je klant de verschillen met een aircosysteem

Hoewel je dus met een lucht-water-warmtepomp kunt koelen, kun je dit niet vergelijken met de werking van een airconditioningsysteem. Dat is voor jou als installateur misschien vanzelfsprekend, maar voor je klant vaak niet. Met een lucht-water-warmtepomp krijg je de temperatuur in een woning of (kantoor)pand best een paar graden lager, maar wordt het zeker niet zo koel als met een aircosysteem. Bespreek dat met je klant. Soms is een aircosysteem een slimmere keuze. 

4. Onderzoek mogelijke geluidsoverlast

Een brine-water-warmtepomp gebruik je vooral voor verwarming. In de zomer draait die pomp af en toe voor warm water, maar zelden de hele dag door. Koelt je klant met een lucht-water-warmtepomp, dan draait de pomp wel (bijna) de hele zomer lang. Dat veroorzaakt geluid. Zitten mensen in die periode veel buiten, dan kan dat als storend ervaren worden. 

Bij het buitendeel van de installatie moet je als installateur bovendien rekening houden met de wet- en regelgeving omtrent geluid. In het Bouwbesluit staat vastgelegd dat de geluidsdruk overdag maximaal 45 db(A) op de erfgrens mag zijn. Ga je die grens niet over met de buitenunit? Maak zelf de berekening of laat het onderzoeken, zodat je zeker weet dat je aan het Bouwbesluit voldoet.

5. Nieuwbouw? Houd rekening met de nieuwe BENG-eisen 

Sinds 1 januari 2021 gelden de BENG-eisen voor nieuwbouw. Een van de punten daaruit is het TOjuli-getal. Daar moet de woning of het utiliteitsgebouw verplicht onder blijven om oververhitting van het pand te voorkomen. Dat moet je normaal gesproken als installateur aan kunnen tonen met berekeningen. Plaats je een lucht-water-warmtepomp waarmee je ook kunt koelen, dan hoeft dat niet meer! Dat scheelt je als installateur veel tijd en gedoe.

Een lucht-water-warmtepomp laten koelen: maak het jezelf makkelijk

Een lucht-water-warmtepomp is een goed alternatief als je geen brine-water-warmtepomp kunt plaatsen. Maar voor jou als installateur brengt deze pomp ook best wat uitdagingen met zich mee als je de pomp inzet om ook te koelen. Laat je daarom ondersteunen door Rensa! Wij kijken met je mee als je de juiste warmtepomp voor je project selecteert. We adviseren je over de wet- en regelgeving en het juiste afgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming). Wil je weten hoeveel PV-panelen je moet adviseren om de extra kosten van de koelende lucht-water-warmtepomp te dekken? Rensa zoekt het voor je uit.

Wat je project ook is en welke (warmtepomp)vraag je ook hebt: wij helpen je. Bij Rensa houden we wel van een uitdaging. Benieuwd wat we allemaal voor je kunnen betekenen?

Ontdek het hier