Hoe selecteer je de juiste ventilatieregeling voor jouw project? Steeds meer woningen en (kantoor)panden worden in Nederland na-geïsoleerd. Om de energierekening te verlagen, vanwege de plaatsing van een warmtepomp en/of voor het milieu. Daarbij is het belangrijk dat je als installateur ook voor een goed ventilatiesysteem zorgt, dat een gezond en comfortabel binnenklimaat oplevert. En waarbij je natuurlijk ook let op het energieverbruik. Je hebt daarvoor de keuze uit verschillende ventilatieregelingen: een 3-standenregeling, CO2-regelaars, luchtvochtigheidsregelaars… Welke kies je? En waar moet je op letten? Dat lees je op deze pagina.
Soorten ventilatieregelingen
Er zijn verschillende ventilatieregelingen mogelijk:
De 3-standenregeling is het meest bekend. De gebruiker bedient het systeem zelf, met een wandschakelaar of een afstandsbediening. Wordt de ruimte niet gebruikt, dan staat het systeem op de eerste stand. De tweede stand is voor normaal gebruik en de derde stand is voor extra ventilatie (tijdens het koken, douchen, etc.). De meeste 3-standensystemen zijn redelijk eenvoudig te installeren. Ze bieden wel wat minder comfort aan de gebruiker: deze bedient zelf met de hand de installatie. Verlaat een gebruiker de ruimte en vergeet deze het systeem uit te zetten, dan blijft de ventilatie draaien. Niet bepaald gunstig voor de energierekening.
Een CO2-regelaar meet constant het CO2-niveau in een ruimte. Stijgt dat, omdat er mensen aanwezig zijn, dan activeert een sensor het ventilatiesysteem. Neemt het niveau weer af, dan deactiveert de sensor het systeem. Zo’n vraaggestuurd systeem draait alleen als dat nodig is en is daarom goed voor het milieu en de portemonnee van de klant.
Je kunt ervoor kiezen om één ruimte van zo’n sensor te voorzien, meerdere ruimtes of zelfs een hele verdieping. In dat laatste geval wordt de hele verdieping geventileerd als de sensor ergens een stijging opmerkt. Een CO2-regelaar is vooral handig in woon- en slaapkamers. In een keuken of badkamer, waar lucht vervuilt door vocht of rook en etensluchten, heeft dat minder zin. Daar slaat de CO2-sensor niet op aan. Je loopt in de badkamer bovendien het risico dat de CO2-regelaar vochtig wordt en beschadigt.
- Luchtvochtigheidsregelaar
Een luchtvochtigheidsregelaar is een uitkomst in de badkamer. De regelaar meet het luchtvochtigheidsgehalte in een ruimte en activeert dan bij een stijging het ventilatiesysteem. Bijvoorbeeld als er gedoucht wordt. In ruimtes waar de luchtvochtigheid niet zo sterk stijgt als in een badkamer heb je minder aan zo’n regelaar. Tenzij je alleen de badkamer wilt ventileren, heb je dus een combinatie met een andere regeling nodig voor een compleet systeem.
Hoe selecteer je de juiste ventilatieregeling?
Het is nogal een uitdaging om het juiste ventilatiesysteem te kiezen. Je brengt daarvoor alle te ventileren ruimten in kaart. Daarbij houd je rekening met de mogelijkheden en beperkingen, zoals bestaande muren, ramen, deuren en de gebruiksfrequentie. Ook neem je de wensen en eisen van de klant mee.
Voor de regeling geldt dat je er vaak niet één kiest, maar een combinatie. Bijvoorbeeld een luchtvochtigheidsregelaar in de badkamer, een CO2-regelaar in de woonkamer en slaapkamer en een 3-standenregelaar in de keuken. Hoe sluit je die allemaal goed op elkaar aan? En hoe zorg je ervoor dat het energieverbruik binnen de perken blijft? Laat Rensa je helpen!
Ondersteuning op maat
Bij Rensa houden we wel van een uitdaging. Wij denken en werken met je mee waar jij dat nodig hebt. Zo kunnen we met je meegaan naar de klant, om daar op basis van een goede situatieanalyse te bepalen welke regeling je nodig hebt. Of we ondersteunen je bij berekeningen van de hoeveelheid lucht die je per ruimte in of af moet voeren. Maar we doen nog veel meer. Van systeemontwerpen tot prefab oplossingen waarmee je veel efficiënter installeert. Benieuwd?
→ Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen