Uitdaging: wel of geen buffervat in je warmtepompinstallatie?

Wanneer een warmtepomp-offerte te duur uit dreigt te vallen, is een buffervat vaak het eerste wat je als installateur wegstreept. Want een buffervat is niet per se nodig, toch? Jawel! Elke warmtepompinstallatie zou een buffervat moeten hebben. Rensa legt je uit hoe het zit.

Buffervat warmtepomp: levensduurverlengend

De leverancier van een warmtepomp berekent de levensduur van de pomp normaal gesproken op basis van het aantal draaiuren per jaar. Elke start-stop van een warmtepomp telt daarbij als één draai-uur. Als het afgiftepatroon van een nageregelde installatie verschilt van het opwekkingspatroon, maakt de warmtepomp constant start-stops. In plaats van een levensduur van vijftien jaar, zit je klant dan ineens met een pomp die na acht jaar al op zijn einde loopt. Leg dat als installateur maar eens uit aan je klant.

Met een buffervat in de installatie kan de warmtepomp zijn warmte toch kwijt. Zo hoeft die niet steeds aan en uit te gaan en voorkom je constante start-stops. Je krijgt er rust in de installatie mee. En je verlengt de levensduur aanzienlijk!

De enige uitzondering: een goed afgestelde warmtepomp waarbij het afgiftesysteem niet is nageregeld en die voldoende volume-inhoud heeft. In dat geval kan de warmtepomp zijn warmte altijd precies kwijt en heb je geen buffervat nodig.

Een buffervat in de winter

Een bijkomende functie van een buffervat heeft te maken met de bij warmtepompinstallateurs waarschijnlijk wel bekende ontdooicyclus. Al vanaf 5 graden kan er rijp ontstaan op de buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp. Daardoor wordt het zeer moeilijk om warmte aan de buitenlucht te onttrekken. Op dat moment haalt de installatie tijdelijk warmte uit het gebouw zelf, waarmee het buitendeel wordt ontdooid. De energie die daarvoor nodig is, haalt de installatie uit het buffervat. Aangezien de temperatuur in Nederland zeker drie maanden in het jaar gemiddeld onder de 5 graden ligt, komt dit regelmatig voor. Geen overbodige functie dus.

Nadelen van een buffervat

Hoewel je volgens de experts van Rensa dus vrijwel altijd een buffervat in je warmtepompinstallatie nodig hebt, hoor je ook wel eens over de nadelen ervan. Dan worden vooral de extra kosten en de benodigde ruimte genoemd. Een buffervat neemt inderdaad ruimte in beslag. In veel huizen is daar niet standaard ruimte voor berekend. Bovendien kost het je klant wat meer. Toch zijn dit wat ons betreft geen echte nadelen: de kosten van een nieuwe warmtepomp, omdat de oude het al na een paar jaar begeeft, zijn veel hoger.

Serie, parallel of serie-parallel buffervat warmtepomp

Een buffervat bij warmtepompinstallaties kun je in serie, parallel of serie-parallel zetten. Welke variant kies je? In het algemeen wordt daar door de leverancier van de warmtepomp een advies over uitgebracht. Maar het is ook afhankelijk van bijvoorbeeld de functie van het gebouw en de wensen van je klant. De experts van Rensa helpen je graag om de juiste keuze te maken.

Leg je vraag bij ons neer en wij adviseren je, ondersteunen bij bepaalde onderdelen of werken de hele installatie voor je uit. Net waar jij behoefte aan hebt. Het kan allemaal. Bij Rensa houden we wel van een uitdaging!

Ontdekt wat we voor jou kunnen betekenen